Diş ve Çene Cerrahisi

Diş Hekimliğinde Cerrahi

  • Diş Çekimi; tedavi tekniklerine cevap vermeyen,ayrıca çene kemiğindeki yer darlığı nedeniyle gömülü kalan dişlere uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Ayrıca çene kemikleri içinde ve diş kökleri çevresinde oluşabilen kist ve tümörlerin alınması için de cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Diş eti cerrahisi; diş etlerinin iltihaplanması sonucu oluşacak diş kayıplarını engellemek için uygulanan bir cerrahi yöntemdir.
  • İmplant; hastalara sağlanan yapay diş kökleri ile protezlerinin daha sağlıklı ve kolay kullanımına olanak veren bir diş hekimliği teknolojisidir. Ancak bir cerrahi operasyon ile çene kemiğine yerleştirilmesi mümkündür.

Gömülü yirmi yaş dişleri

Akıl dişi yada yirmi yaş dişleri, çenedeki pozisyonlarına göre kemik altı gömülü, mukoza altı  gömülü ya da tam sürmüş olarak bulunabilirler. Bu dişlere müdahale edilmeden önce mutlaka bir panoramik film çekilerek anatomik dokularla olan komşulukları dikkate alınmalıdır.

         

Mandibuler kanalla olan ilişki gibi riskli bir durum söz konusu ise bir tomografi çekilerek mevcut risk daha detaylı olarak değerlendirilmelidir. Sürekli enfeksiyon yapan ve ağız hijyenini olumsuz etkileyerek önündeki dişlerde çürük oluşumuna sebep olma potansiyeline sahip yirmi yaş dişlerinin uygun şekilde çekimi planlanmalıdır.

Gömülü diğer dişler

Bazen çene gelişimine bağlı bazen de süt dişlerinin erken kaybı daimi dişler gömülü kalabilir. Bu şekilde gömülü kalmış dişler ortodontik tedavi ve  cerrahi tedavi ile birlikte yapılarak ağız içine sürdürebilir. Bazı durumlarda çekilmeleri gerekebilir. Üst çenede çekim sonrası plak uygulaması gerekebilir.

Kist operasyonu

Kistler içinde hava sıvı veya yarı katı madde bulunduran keseciklerdir. İltihap toplamış haline apse denmektedir. Çenenin herhangi bir bölgesinde büyüyüp, süreç esnasında çene kemiğine hasar vermektedir.

Ağrı, abse gibi belirtilerde ortaya çıkan kistler radyografide içi dolu dışı zarla kaplı görüntü verirler. Kök ucundaki kistlere cerrahi olarak Apikal Rezeksiyon denilen uygulama yapılır. Bu uygulamada kist , çevresindeki hastalıklı kemik dokusu ve diş kökü rezekte edilir.

Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerle yapılan cerrahi müdaheleler öncesi ve sonrasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Diş Çekimi ve Cerrahi Operasyonların Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hastada, sistemik bir rahatsızlık varsa (diabet,tiroid,kalp rahatsızlıkları vb.) ve herhangi bir ilaç kullanıyorsa tedavisini üstlenen hekime bu hakkında bilgi vermesi gereklidir.
  • Hastada allerjik bir rahatsızlık varsa hekimin bu konuda bilgilendirilmesi tedavinin başarısı için çok önemlidir.
  • Dental operasyonlar öncesinde,çeşitli ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Diş hekiminin tavsiyelerine uyarak bu ilaçların düzenli olarak kullanılması tedavinin başarısını arttıracaktır.
  • Hasta,diş çekiminden önce ağzını antiseptik (mikrop öldürücü) bir gargara ile çalkalamalı,eğer gargara yoksa dişlerini iyice fırçalamalıdır. Bu hijyen önlemleri,çekim sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları oldukça aza indirecektir.