İmplant uygulamaları bir veya birden fazla diş eksikliği olan vakalarda uygulanabildiği gibi hiç dişi olmayan vakalarda bile sabit protez kullanma avantajı sunabilir. Tek diş eksikliği olan bir vakada komşu dişlerde herhangi bir aşındırma ve kesme işlemi yapmadan o bölgeye diş yerleştirmek mümkün olabilir.
Bunun dışında hareketli protez kullanan hastalarda sabit protez kullanımını olağan kılmak veyahut kullandıkları hareketli protezi çok daha sıkı ve tutucu şekilde kullanmalarını sağlamak ve bu şekilde bütün yaşam konforlarını arttırmak mümkündür.
İmplant uygulamalarının yaygın olarak gerçekleştirildiği günümüze gelene kadar ki dönemlerde hastada bir veya birden fazla diş çekimi yapıldığı zaman çekim boşluğunun önünde sağlam dişler varsa bu dişlerin aşındırılması suretiyle köprü protezler yapılarak buradaki diş boşlukları telafi edilmekteydi.
Ancak implant uygulamalarının yaygınlaşması ile çekilen dişlerin yerine implant yerleştirerek önde ve arkada kalan sağlam dişlerde hiçbir işlem yapılmadan hastanın dişlerine tekrar kavuşması mümkündür. Bu şekilde implant tedavisi köprü protezine göre avantaj sağlamaktadır.
Diş hekimliğinde implant uygulamaları yaklaşık 1990’lı yıllardan bu yana yapıla gelen ve üzerine çalışmaların devam ettiği, günden güne gelişen bir tedavi şeklidir. İmplantların tedavi planlamasında kullanılmaya başlanmasından beri bir çok hastaya sabit protez ve daha konforlu olarak hareketli protez kullanma imkanı sunulabilmektedir.
İmplant tedavisinde doğru teşhis ve planlama yapıldıktan sonra ve doğru implant uygulaması gerçekleştirildikten sonra implant tedavisinin dezavantajı bulunmamaktadır.